Care sunt diferențele practice dintre sisteme? Cum să alegi unul sau altul? Sau se rezumă doar la cum prefer să lucrez?

on
Categories: Consiliere

Primim tot mai des întrebări de la clienți care doresc să placheze suprafețe mici cu plăci de dimensiuni normale, despre ce tip de sistem să folosească. Există 2 tehnologii principale pentru sistemele de nivelare a plăcilor pe care le producem: cu pârghie (clips și pană) și cu înșurubare (tijă și cap de înșurubare).

Care sunt diferențele practice dintre cele două? Cum să alegi unul sau altul? Sau se rezumă doar la cum prefer să lucrez?

Aceste două tehnologii sunt ambele foarte eficiente pentru plăci de format mai mare. Clienții noștri își pun însă aceste întrebări când au de placat gresia și faianța în bucătărie sau baie.

Vă punctăm principalele diferențe ale sistemelor:

Reutilizarea

Sistemele cu pană (CONFORT și STAR): pana este reutilizabilă, clipsul de plastic se rupe.

Sistemele cu șurub: 1. sistemul PRACTIC – capul de înșurubare este refolosibil, tija de plastic se rupe; 2. sistemul TOTAL – este refolosibil în totalitate.

Instrumente

Sistemele cu pană (CONFORT și STAR): pentru a obține presiunea corectă, se folosește cleștele metalic STAR sau CONFORT.

Sistemele cu șurub (PRACTIC și TOTAL): nu sunt necesare instrumente speciale.

Colțuri

Sistemele cu pană (CONFORT și STAR): penele sunt destinate într-adevăr să preseze prin forță tip pârgie două plăci, așa că pentru un colț aveți nevoie de 4 pene.

Sistemele cu șurub (PRACTIC și TOTAL): capul de înșurubare poate sta direct pe un colț sau un T și poate oferi nivelare pe fiecare placă.

Distanțare

Sistemele cu pană (CONFORT și STAR): pana împinge ambele plăci în aceeași direcție, ceea ce nu este o problemă dacă folosiți clipsuri cu dimensiunea rostului dorită de dumneavoastră.

Sistemele cu șurub (PRACTIC și TOTAL): folosit exclusiv pe colțuri, necesită îndemânare pentru că acțiunea de rotire a vârfului poate provoca deplasarea plăcilor în direcții diferite pe măsură ce le strângeți. Acest lucru poate provoca răsucirea ușoară a plăcii. Din acest motiv, este recomandat să folosiți și cruciulițe.

Concluzii și experiență:

Folosirea sistemelor cu pană fără clește cu presiune crescătoare exercitată cu degetele mâinii ar putea cauza ruperea prematură a clipsului (în cazul faianței trebuie să trageți placa în sus pentru a pune un nou clips). Sistemele PRACTIC și TOTAL, se pot strânge, slăbi, strânge din nou, după cum este necesar.

Pentru sistemele cu pană, recomandăm cu tărie folosirea cleștelui metalic (STAR sau CONFORT) special pentru strângere, deoarece este puțin probabil ca forța mâinii să preseze în mod corespunzător.

Evitați achiziționarea de pe piață de la producători care nu au standarde de calitate a cleștilor din plastic. Din motive lesne de înțeles.

Pe de o parte, sistemele cu șurub nu au nevoie de o unealtă și dar, ar putea fi obositor pentru mâinile tale.

Sistemele cu șurub  pot fi puse la intersecția colțurilor a 4 plăci generând un consum mai mic.

O altă problemă este reutilizarea. Pentru sistemele STAR și CONFORT, penele pot fi folosite din nou și din nou, imediat, odată ce le scoateți, după uscarea adezivului. Pentru sistemul PRACTIC, trebuie să deșurubați tija ruptă înainte de a putea refolosi capul de înșurubare. Sistemul TOTAL trebuie doar extras dintre plăci și poate fi refolosit, dar necesită curățare, spălare, la fel ca orice unealtă după folosire.

Față de celelalte sisteme, la folosirea sistemului TOTAL, extragerea tijei metalice din adeziv trebuie să fie efectuată înainte de uscarea totală a acestuia.

Acestea sunt câteva diferențe mici dintre sisteme. Toate fac aceeași treabă. Costul este un factor important și va trebui să faceți calcule în funcție de cât de des veți folosi sitemele, pe ce suprafețe, la ce dimensiuni ale plăcilor, în funcție de grosime și greutatea lor etc.

Dacă nu ați lucrat până acum cu aceste sisteme, pentru o lucrare mică puteți folosi simultan atât un sistem cu pene cât și unul cu înșurubare.